Filformater

Hvilket format skal der bruges?

De forskellige filformater i design-manualen anvendes til forskellige formål. Her er en kort beskrivelse af de mest anvendte filformater:

PDF
PDF'erne i designguiden anvendes kun som retningslinier til udfærdigelsen af f.eks. annoncer, elektronisk kommunikation og skilte. PDF'erne er kun til skærmvisning og kan ikke anvendes til tryk. Download Adobe Acrobat Reader 5.0, hvis du har problemer med at se design-guidens pdf'er. For at kunne åbne og læse PDF-filer skal Adobe Acrobat Reader være installeret på din computer. Programmet er gratis og kan downloades på internettet.

AI og EPS
AI og EPS er professionelle grafikfiler, der er oprettet i Adobe Illustrator. Bureauer og trykkerier skal typisk bruge AI

 

eller EPS-filer, når de skal fremstille tryksager eller merchandise. AI og EPS-filerne kan skaleres uden, at de bliver pixelerede, dvs. uklare. Det er forskelligt, hvilket format trykkerier og andre leverandører foretrækker, og derfor kan man med fordel fremsende begge.

TIFF og GIF
TIFF og GIF-filer kan kun benyttes til hjemmeside og intranet. TIFF og GIF-filer må kun bruges i originalstørrelse, for de kan ikke skaleres uden at kvaliteten forringes. De kan ikke benyttes til tryk.

JPEG
JPEG bruges især til Word og Power Point dokumenter. JPEG må kun anvendes i originalstørrelse, for den kan ikke skaleres, og den kan ikke benyttes til tryk.

 

Farvesystemer

Cmyk
Anvendes ved alle firefarvede tryksager

PMS
Anvendes primært til brevlinien og til serigrafisk tryk og beklædning.

RGB
Anvendes til elektroniske medier.

Foliefarver, 3M Scothcal og RAL er relevante for udskæring af bomærke og navnetræk til skiltning.

NCS
Anvendes til malede flader, f.eks. skurvogne.